De noodzaak om te lezen

Niemand leest zo maar om te lezen. Alleen leerlingen die de techniek van het lezen oefenen zowel tijdens het aanvankelijk als het voortgezet technisch lezen, oefenen om de codes steeds beter en sneller te leren ontsluiten of als je bij de tandarts in de wachtkamer zit, lees je bijvoorbeeld om de tijd te verdrijven.

Als je eenmaal de techniek vaardig bent kan je er ook niet meer aan ontsnappen. Zie je onderweg een reclamebord met bijvoorbeeld het woord: Prijsknaller en je kijkt ernaar dan lukt het je niet om niet te lezen; in dit geval het woord direct globaal te herkennen wat een onderdeel is van de gevorderde techniek.

 

Als de techniek grotendeels wordt beheerst dan moet deze in dienst gaan staan van het leerproces of de beleving. Dat betekent dat de moeilijk verworven vaardigheid, want decoderen van leestekens behoort niet tot de natuurlijke ontwikkeling van de mens, pragmatisch moet worden ingezet. Dus geen willekeurige teksten aanbieden met als enig doel, oefenen of toetsen van begrip! Als je eenmaal kùnt lezen dan is lezen het ultieme middel om kennis te vergoten/vergaren, informatie tot je te nemen of te genieten van een verhaal. Leeservaring groeit evenredig mee met de mate van functionaliteit van de teksten.

Kortom: Creëer in het onderwijs altijd een Need to Read