
Na een aantal jaren in Rotterdam gewerkt te hebben als leerkracht heb ik in Leiden Nederlandse taal- en letterkunde gestudeerd. Destijds nog als een van de laatste lichtingen “Oude Stijl”. Dat betekent 1 jaar propedeuse, 3 jaar kandidaats en 2 jaar doctoraal.
Voor het doctoraal heb ik de richting Taalwetenschap gekozen in plaats van Literatuurwetenschap; de reden waarom ik in de eerste plaats Nederlands wilde gaan studeren. Ik heb mij in de laatste fase van mijn studie vooral verdiept in Tweede Taalverwerving (NT2).
Na mijn studie heb ik een aantal jaren in het Volwassenonderwijs gewerkt, met name het NT2 onderwijs bij de Stichting Basiseducatie in Rotterdam.
De combinatie ervaring basisonderwijs, NT2 en mijn wetenschappelijke achtergrond, brachten mij als docent Nederlands en opleidingsdocent op de Pabo Haarlem (nu onderdeel van Ichthus Hogeschool). Na een 7-tal jaren getuige geweest te zijn van de verandering van het vak Nederlands en het vak Taal in het basisonderwijs, met name de opkomst van de Begrijpend Leesmethodes waar volgens mijn studenten de leerlingen een grondige en zichtbare afkeer voor vertoonden, besloot ik te solliciteren op een vacature Schooldirecteur op OBS De Taaltuin in Schiedam, een volledig multi-culturele school. In deze periode heb ik met een zeer geïnspireerd en gemotiveerd team alle mogelijkheden en uitdagingen opgezocht om onze leerlingen te motiveren tot succesvol presteren, bijvoorbeeld een intensieve samenwerking met museum Boymans, Verlengde Leertijd, Schakelklas groep 5 met taal ontwikkelende interactie als speerpunt. In deze periode is ons duidelijk geworden dat het heel belangrijk is wat je doet en welke keuzes je maakt maar nog belangrijker voor alle “soorten” kinderen en op alle leergebieden, hoe je het doet!
Binnen de Stichting Primo heb ik er na 14 jaar voor gekozen om de Taaltuin te verruilen voor een bijna volledig “witte school” De Violier. Hier ontdekte ik dat ook autochtone leerlingen uit de midden- en bovenklasse tegen dezelfde frustraties aanliepen als de kinderen van de Taaltuin als het Begrijpend Lezen betrof.
Ook al werden alle publicaties, leerboeken en methodieken aangeschaft en uitgeprobeerd, het werd niet beter maar zelfs slechter in de zin dat zowel leraren als leerlingen een hekel kregen aan het vak Begrijpend Lezen. Alle inzet ten spijt, bibliotheek op school, bibliotheekmedewerker als ondersteuning, scholing van het team etc. Er werd zeker wel verbetering ten aanzien van de nieuwsgierigheid naar lezen waargenomen maar de grote “wende” bleef uit, niet alleen op de Violier maar op alle scholen.
Afgelopen twee jaar heb ik vanuit de Stichting Primo gewerkt aan een aantal gesubsidieerde taalprojecten waaronder Leuk Leren Lezen en GKA (Gelijke Kansen Alliantie). Ik ben lid geworden van de Landelijke Kennistafel Begrijpend Lezen en van daaruit uitgenodigd voor de focusgroep van de Inspectie om het laatste peilingsonderzoek (lezen)te analyseren.
Vanuit Leuk Leren Lezen is de Taalonderwijsscan ontstaan die op deze site onder de knop INHOUD te vinden is. Voor de visie op de rol van de leerkracht en de inhoud van de didactiek om kinderen te leren de inhoud van een tekst te begrijpen en te verwerken heeft het Engelstalige handboek van Jane Oakhill ea, mij de handvaten bezorgd waar ik naar op zoek was. In dit boek vind je niet wat je allemaal moet doen maar vooral hoe je aan de gang moet met je leerlingen en waarom. Een samenvattende vertaling van dit boek Understanding and Teaching Reading Comprehension vind je onder de knop inhoud.
De inhoud van het boek is ook in de Taalonderwijsscan verwerkt.