De vaardigheid van leraren analyseren via

de Taal-Onderwijsscan

In de regio Schiedam, Vlaardingen, Maassluis  heeft de samenwerking van Taalspecialisten van het samenwerkingsverband, Speciale leesbegeleiding, Logopedie, Nieuwkomers-scholen en Taalwetenschappelijke inzichten geleid tot het ontwikkelen van een Taal-onderwijsscan

Tijdens overleg werd duidelijk dat taalvaardigheid/leesvaardigheid tot stand komt via een gevarieerde en professionele aanpak vanaf de kleuterbouw en zelfs vanaf de peuterleeftijd en gaat door tot in de volwassenheid. Begrijpend Lezen begint niet als het technisch lezen is afgerond. En technisch lezen (decoderen) begint niet in groep 3; lezen is een afgeleide van spreken en gebaseerd op de wereld om je heen en begint al in de wieg bij het horen en nabootsen van klanken.

Niet alleen het leesonderwijs bepaalt de kwaliteit van de taalvaardigheden maar het gehele taalonderwijs en de manier waarop de interactie plaatsvindt vanaf zeer jonge leeftijd tot aan de afronding van het leerproces.

De deelnemers binnen de samenwerking hebben vanuit hun eigen competentie in beeld gebracht wat essentieel en voorwaardelijk is voor het taalonderwijs. Dit heeft geresulteerd in een scan waarmee leerkrachten en pedagogisch medewerkers hun kennis, vaardigheid en inzichten van de verschillende gebieden kunnen testen. Op basis van de uitkomst word je verwezen naar Kenniskaarten, Praktijkkaarten of achtergrond-artikelen die ook zonder de scan af te nemen toegankelijk zijn. De scan is vooral bedoeld om met collega's, leerteams of MT in gesprek te gaan. De scan is feestelijk ingeluid en open gezet voor iedereen op 8 februari j.l. in het Wennekerspand in Schiedam. Klik voor foto's en meer informatie  op Lancering Taalonderwijs-scan en klik voor het toepassen van de scan op de volgende link.